Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια πάθηση του εντέρου, η οποία προκαλείται από ευαισθησία στη γλουτένη, μία πρωτείνη που περιέχεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη. Θεωρείται αυτοάνοση νόσος, γιατί ο οργανισμός με το ερέθισμα της γλουτένης ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς που προκαλούν βλάβη στην εσωτερική επιφάνεια του λεπτού εντέρου, επηρεάζοντας τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων. Υπολογίζεται ότι 1 στα 100-200 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Ευρώπη πάσχει από κοιλιοκάκη.
Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής (link παρακάτω) μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για το πώς γίνεται η διάγνωση της κοιλιοκάκης, τους τρόπους αντιμετώπισής της, καθώς και την πορεία της νόσου.
Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής εδώ ή να κατεβάσετε ένα φυλλάδιο με χρήσιμες πληροφορίες για την κοιλιοκάκη από εδώ!