Ποιά είναι τα οφέλη από τη συμβίωση του σκύλου μας με το νεογέννητο και τι χρειάζεται να προσέξουμε πριν τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια;
Σύμφωνα με μελέτες για τα οφέλη στη σωματική υγεία, η συμβίωση με έναν σκύλο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα έναντι κρυολογημάτων και αναπνευστικών λοιμώξεων. Βρέφη που ζουν με σκυλιά φαίνεται να προφυλάσσονται από αλλεργίες, παρουσιάζοντας μικρότερο ποσοστό εμφάνισης αλλεργιών στη μετέπειτα ζωή τους και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην εμφάνιση άσθματος. Στις θετικές φυσιολογικές επιπτώσεις της συμβίωσης με έναν σκύλο περιλαμβάνεται η μειωμένη αρτηριακή πίεση και ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός. Η ενασχόληση, ακόμη, μέσω του παιχνιδιού με τον σκύλο, καθώς το παιδί μεγαλώνει, προσφέρει ευκαιρίες για σωματική άσκηση, κρατώντας το ενεργό και δραστήριο, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους σώματος. Σύμφωνα με έρευνες, τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των παιδιών μέσα από την αφή, την ομιλία, τη συντροφιά και τη φροντίδα.
Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, πριν τον ερχομό του νεογέννητου στο σπίτι είναι το ζώο μας να είναι πλήρως εμβολιασμένο, να παρακολουθείται από κτηνίατρο και να έχει λάβει μια βασική εκπαίδευση. Κατά τις πρώτες μέρες με το νεογέννητο στο σπίτι, φροντίζουμε να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά την επαφή με το ζώο, αποφεύγουμε την επαφή με σωματικές εκκρίσεις του σκύλου μας και φροντίζουμε να διατηρείται καθαρός, όπως και ο χώρος διαμονής του.
Μεριμνούμε, επίσης, ώστε ο σκύλος να μην μείνει μόνος του με το νεογέννητο, να υπάρχει επίβλεψη από ενήλικα, ακόμα και αν ο σκύλος μας δεν έχει παρουσιάσει επιθετικές τάσεις.
Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα οφέλη για την ψυχική υγεία και τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Δημιουργείται ένας ασφαλής δεσμός ανάμεσα στον σκύλο και το παιδί, παρατηρούνται μειωμένα επίπεδα άγχους και περιορίζονται τα αρνητικά συναισθήματα. Φροντίζοντας τον σκύλο, τα παιδιά αναπτύσσουν την υπευθυνότητα, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και τις ευθύνες των αποφάσεών τους που σχετίζονται με τις βασικές ανάγκες του ζώου, κι έτσι ενισχύεται το αίσθημα ευθύνης, η αυτοεκτίμηση και η αυτονομία τους. Τα παιδιά εξασκούνται στην έννοια της συνέπειας που συνεπάγεται η φροντίδα του ζώου και μαθαίνουν να πειθαρχούν σε κανόνες, δεξιότητες που είναι πιο πιθανό να γενικεύσουν και σε άλλα πλαίσια, εκτός του σπιτιού. Σε κοινωνικό επίπεδο, ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να ενισχύσει τα κοινωνικά δίκτυα και τις κοινωνικές παροχές των παιδιών, συμβάλλοντας έτσι στην απόκτηση κατάλληλων κοινωνικών δεξιοτήτων. Εξοικειώνονται με τη φύση, καλλιεργούν τον σεβασμό για τα ζώα και τις ανάγκες τους.
Τέλος, έκθεση των παιδιών στο κατοικίδιο ζώο σε συνδυασμό με τη βιωματική εμπειρία της φροντίδας του ζώου βοηθά στην ανάπτυξη και ενίσχυση της ενσυναίσθησης στα παιδιά. Εάν έχουμε, λοιπόν, έναν σκύλο ή σχεδιάζουμε να αποκτήσουμε, ας επωφεληθούμε εμείς και τα παιδιά μας στο μέγιστο από αυτή την επαφή και σχέση!