Η διαχείριση των ακατάλληλων συμπεριφορών κατά τη διάρκεια του
παιχνιδιού.
Πολλοί γονείς με τη σκέψη ότι το παιδί μπορεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να εκδηλώσει ακατάλληλες συμπεριφορές, είτε με το να φωνάξει, είτε με το πετάξει τα παιχνίδια του, αποφεύγουν ή μειώνουν τις ώρες που αφιερώνουν για παιχνίδι με το παιδί τους, προκειμένου να αποφύγουν την εκδήλωση αυτών των συμπεριφορών.Αν το παιδί εκδηλώνει μια ήπια, μη επικίνδυνη ή καταστροφική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μπορείτε αρχικά να αγνοήσετε αυτή τη συμπεριφορά, στρέφοντας την προσοχή σας κάπου αλλού. Διατηρείστε μια ουδέτερη έκφραση προσώπου, περιορίστε τη λεκτική επικοινωνία με το παιδί, και στρέψτε το βλέμμα σας και το πρόσωπό σας προς μια άλλη κατεύθυνση. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να συνεχίσετε να παίζετε μόνοι σας το παιχνίδι. Όταν το παιδί ξεκινήσει να παίζει κατάλληλα, ξεκινήστε πάλι να παίζετε μαζί του, επιβραβεύοντας λεκτικά την επιθυμητή συμπεριφορά («Μπράβο που έβαλες αργά τα ανθρωπάκια στο κουκλόσπιτο») και ενθαρρύνοντάς το να συνεχίσει να παίζει με αυτόν τον τρόπο.
Στην περίπτωση που η συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι επικίνδυνη, θα χρειαστεί να σταματήσετε το παιχνίδι δίνοντας μια απλή, ξεκάθαρη και σαφή πληροφορία στο παιδί («Όταν πετάς τα ανθρωπάκια, θα χρειαστεί να σταματήσουμε το παιχνίδι»).
Ακόμα , πολλά παιδιά δυσκολεύονται να διαχειριστούν το τέλος ενός παιχνιδιού και τη μετάβαση σε μια άλλη δραστηριότητα (π.χ, φαγητό, ύπνο). Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί λίγο πριν τελειώσει το παιχνίδι («Σε πέντε λεπτά θα χρειαστεί να σταματήσουμε να παίζουμε και να πάμε να φάμε»). Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε έναν ήχο (π.χ., στο χρονόμετρο του κινητού
τηλεφώνου) που θα σηματοδοτεί τη λήξη του παιχνιδιού. Στην περίπτωση που το παιδί αντιδρά έντονα στον τερματισμό του παιχνιδιού, προσπαθήστε να διατηρήσετε μια σταθερή στάση, αγνοώντας τη διαμαρτυρία του.Χρειάζεται συστηματικότητα, αποφασιστικότητα και σταθερότητα στην εφαρμογή αυτής της συμπεριφοράς εκ μέρους σας. Σταδιακά, η ακατάλληλη συμπεριφορά του παιδιού θα μειώνεται, καθώς το παιδί θα γνωρίζει πως όταν σταματήσει το παιχνίδι θα έχει την ευκαιρία να παίξει ξανά με τον γονιό μέσα στην ημέρα ή την επόμενη και θα έχει όλη την προσοχή του.