‘’Ζακέτα να πάρεις’’, ‘’Ντύσου καλά’’ , ‘’Πάρε κασκόλ’’ , ‘’Σκέπασε τη μύτη σου μη κρυώσεις ‘’. Σχεδόν όλοι μας έχουμε ακούσει ή έχουμε πει κάποιες από αυτές τις φράσεις. Και ήρθε η επιστήμη να ‘’δικαιώσει’’ τις συμβουλές της μαμάς . Οι ιοί και τα μικρόβια που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου είναι παθογόνοι μικροοργανισμοί που εισβάλλουν κυρίως από τη μύτη.
Τα κύτταρα που επενδύουν το βλεννογόνο της μύτης όταν έρχονται σε επαφή με τα εισπνεόμενα παθογόνα δημιουργούν δισεκατομμύρια αντίγραφα που ονομάζονται εξωκυττάρια κυστίδια (EV) . Τα EV έχουν τη λειτουργία που έχουν τα δολώματα . Έτσι όταν εισπνέεται ένας ιός προσκολλάται στα ‘’δολώματα’’ και όχι στα κύτταρα . Στη συνέχεια αποβάλλονται μαζί με τη ρινική βλέννη. Με αυτόν τον μηχανισμό λοιπόν ο οργανισμός προστατεύει τα κύτταρα – στόχους των ιών και των βακτηριδίων από τη μόλυνση .
Τι συμβαίνει όμως όταν ο καιρός κρυώνει; Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση στον κρύο αέρα ρίχνει την θερμοκρασία στο εσωτερικό της μύτης και μειώνει σημαντικά τον προστατευτικό μηχανισμό που περιγράψαμε. Όταν η θερμοκρασία στους ρώθωνες της μύτης (ρουθούνια) μειωθεί κατά 5 βαθμούς , τότε καταστρέφεται σχεδόν το 50% των EV που καταπολεμούν ιούς και βακτήρια σε τοπικό επίπεδο (μύτη). Άρα όσο πιο ζεστό διατηρείται το εσωτερικό περιβάλλον της μύτης , τόσο πιο σωστά λειτουργεί αυτός ο τοπικός προστατευτικός μηχανισμός.
Βιβλιογραφία
Clin Allergy and Clin Immunology , Dec 2022